Det finns mycket man kan göra med till exempel ett äldre hus med stenputs och gamla, charmiga fönster men det som man bör tänka på är att ta det försiktigt när det gäller en äldre huskonstruktion, man vill ju givetvis behålla husets själ.
I Sydsvenskan kan vi läsa om hur ett renoverat hus ända från 1890-talet fortfarande har sin originalcharm intakt, trots golvvärme, nya fönster och tilläggsisolering. När man börjar leta efter sitt drömhus är det lätt att fastna för en äldre variant med eventuellt korsvirkesstomme i puts eller tegel, med stråtak eller kanske papptak med listtäckning. Många hus från slutet av 1800-talet är murade i flinta med en vitkalkad fasad, något som beror på att dessa material var tillgängliga vid just det tillfälle när husen byggdes, vilket då har styrt hur de sedan ser ut och ter sig för omvärlden.
Isolera grunden för minskade värmekostnader och varmare golv
För att minska värmekostnader i äldre hus är det ofta en bra idé att riva upp det gamla golvet, gräva ut och dränera samt isolera grunden även där, det ökar även komforten i huset. Sedan kan vedeldade köksspisar och gjutjärnskaminer öka mysfaktorn rejält om de kallare vintermånaderna samt ge ett riktigt tillskott av välbehövlig värme när de råa dagarna är som värst.
Ett annat ”hus” som ska renoveras är det kungliga slottets fasad, det ska nämligen bli rosa. Det har genom tiderna varierat i färgskalor från rödbrunt, snusbrunt till gult och grått. Dagens ganska tråkiga gråbruna färg kommer från sot och smuts, originalfärgen är egentligen just rosa. Något vi kan läsa om i Aftonbladet. Det har diskuterats i decennier om just färgvalet men nu är det alltså klart att det ska färgas till just rosa, en färg som både har sting och samspelar med andra element av huset.
För att få fram färgen under ska man bland annat använda en bläster, något som många privatpersoner även använder när det vill renovera sin putsstuckartur på huset. Bläster från tellomaskin är ett användbart redskap i det arbetet.